Ориз с кюфтета и гъби

AlexAlex
Чирак
1416427
Ориз с кюфтета и гъби2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Ориз с кюфтета и гъби, че даже и малко царевичка за разкош...от домашната кухня с любов"

Необходими Продукти

  • ориз - 250 г (бял, басмати или друг по ваш избор)
  • гъби - 200 г (пресни или от консерва)
  • царевица - 100 г (от консерва)
  • кайма - 500 г (за кюфтетата)
  • лук - 1 глава (ситно нарязан)
  • чесън - 2 скилидки (ситно нарязани)
  • моркови - 1 бр. (по желание, настърган или ситно нарязан)
  • Подправки за каймата
  • черен пипер
  • сол
  • червен пипер
  • кимион
  • олио
  • зехтин - за готвене
  • бульон - 500 мл вода или (зеленчуков или месен)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете каймата със сол, черен пипер и кимион. Оформете малки кюфтета и ги запържете леко в тиган с малко мазнина, докато хванат коричка, но не се изпържат напълно.

Извадете ги и ги оставете настрана. В същия тиган запържете нарязания лук и чесън, докато омекнат.

Добавете гъбите и морковите (ако използвате), като ги оставите да се готвят 3-4 минути.

Добавете царевицата и разбъркайте добре. След като зеленчуците омекнат, добавете ориза към тигана и го запържете леко за 2-3 минути, докато се смеси с останалите съставки и поеме част от мазнината.

Прехвърлете сместа в тава или дълбок тиган, който може да се използва във фурната.

Подредете кюфтетата върху ориза и зеленчуците.

Залейте всичко с гореща вода или бульон. Печете ориза във фурната на 180°C за около 30-40 минути или докато оризът с гъби поеме течността и стане мек.

Ако е необходимо, може да добавите още малко вода или бульон по време на готвенето.

Ориз с кюфтета и гъби може да се сервира както топло, така и леко охладено, като може да го поръсите с пресен магданоз или други подправки по вкус.

Вижте още как оризът да не се слепва и как се почистват гъбите за готвене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: