Начин на приготвяне
В купа смесете каймата със сол, черен пипер и кимион. Оформете малки кюфтета и ги запържете леко в тиган с малко мазнина, докато хванат коричка, но не се изпържат напълно.
Извадете ги и ги оставете настрана. В същия тиган запържете нарязания лук и чесън, докато омекнат.
Добавете гъбите и морковите (ако използвате), като ги оставите да се готвят 3-4 минути.
Добавете царевицата и разбъркайте добре. След като зеленчуците омекнат, добавете ориза към тигана и го запържете леко за 2-3 минути, докато се смеси с останалите съставки и поеме част от мазнината.
Прехвърлете сместа в тава или дълбок тиган, който може да се използва във фурната.
Подредете кюфтетата върху ориза и зеленчуците.
Залейте всичко с гореща вода или бульон. Печете ориза във фурната на 180°C за около 30-40 минути или докато оризът с гъби поеме течността и стане мек.
Ако е необходимо, може да добавите още малко вода или бульон по време на готвенето.
Ориз с кюфтета и гъби може да се сервира както топло, така и леко охладено, като може да го поръсите с пресен магданоз или други подправки по вкус.
Вижте още как оризът да не се слепва и как се почистват гъбите за готвене.