Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Солени мъфини»Солени морковени кексчета

Солени морковени кексчета

Солени морковени кексчета
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
26
"Солени морковени кексчета са идеални за закуска сутрин и следобед, за обяд, за из път, за пикник, за следобед в парка"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 2 ч.ч. /около 300 г, може и бяло/
  • моркови - 300 г /в настъргано състояние/
  • кисело мляко - 400 г
  • яйца - 4 бр
  • бакпулвер - 10 г
  • пармезан - 40 г /фино настърган/
  • кашкавал - 115 г
  • сирене - 150 г
  • крема сирене - 125 г
  • зехтин - 5 с.л. плюс за намазване на формите
  • сол
  • червен пипер
  • босилек - сух
  • къри
  • чесън на прах
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първото нещо, което трябва да направим е да обелим морковите и да ги настържем на най-финото ренде.

След това си настъргваме кашкавала пак на фино ренде.

Нарязваме сиренето на много дребни кубчета.

Слагаме в купа киселото мляко и в него добавяме бакпулвера. Разбъркваме, докато се получи реакцията.

Пресяваме брашното.

След като основните продукти са приготвени, разбиваме яйцата с щипка сол, добавяме киселото мляко с бакпулвера към тях, разбъркваме отново. Аз използвах телена бъркалка, защото тук няма захар, която трябва да се разбие добре.

След това добавяме 5 с.л. зехтин и започваме лека-полека да добавяме пресятото брашно, като вече не бъркаме с телена бъркалка, а със силиконова или дървена шпатула. Разбъркваме всичко много добре.

След това добавяме всички останали съставки, като заделяме половината пармезан. Аз използвах готов, настърган от пакетчета. След това слагаме и подправките и отново разбъркваме.

Намазваме силиконови форми за мъфини с останалият зехтин и ги подреждаме в тавичка за мъфини.

Разпределяме от сместа във формите с помощта на лъжица за сладолед. Ако имате повече от една тава за мъфини и по-голяма фурна, можете да ги изпечете заедно.

Аз пекох три пъти, защото от тази доза излизат 26 мъфина. Отгоре поръсваме с останалия пармезан и се пекат в предварително загрята на 180 °C фурна до суха клечка. При мен това стана за 15-20 минути.

Докато са още топли солени морковени кексчета, се оставят върху решетка да изстинат и се след това се вадят от формите.

Ако сте използвали и вие пълнозърнесто брашно като мен, да знаете, че съвсем леко ще нагарчат, но това не бива да ви притеснява, защото така или иначе са уникално вкусни.

Можете да ги поднесете с чаша айрян! Да ви е сладко!

Вижте още идеи за детски закуски и разберете защо е полезно да хапваме морковчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: