Начин на приготвяне
Каймата се прехвърля в купа. Подправя се със сол, черен пипер, кимион и чубрица на вкус.
Добавя се 1 с.л. от бланширания ориз, разбития на пяна белтък, 1/4 от настъргания морков и 1/4 от настърганата глава лук. Размесва се хубаво с ръце и се оставя една нощ в хладилник, за да се овкуси. След това с навлажнени ръце се оформят малки топченца за супа. Заделят се настрани.
В подходяща тенджера загряваме олиото и постепенно добавяме почистените и нарязани на дребно зеленчуци и поръсени с малко сол - кромид лук, чесън, праз, морков, пащърнак, червена чушка и целина.
Добавяме и малко от горещия зеленчуков бульон, като бъркаме периодично, докато зеленчуците се задушават. Наливаме половината от горещия зеленчуков бульон и щом течността заври, пускаме топчетата вътре.
Намаляваме котлона и оставяме да ври около 25 минути. След това добавяме останалия бланширан ориз и бульон и щом супата топчета заври отново, дърпаме тенджерата от котлона.
За застройката в купа отсипваме 1-2 черпака от бульона на супата, изчакайте да поизстине малко и в нея разбиваме киселото мляко, прясното мляко, жълтъка и наситнената скилидка чесън.
Добавяме към супата, като бъркаме непрекъснато. Накрая поръсваме със ситно скълцан свеж магданоз.
Добър апетит с моята вкусна супа топчета с телешка кайма и зеленчуци!
Вижте също кои са идеалните подправки за супа топчета, както и как се прави застройка на супа топчета или опитайте класическа супа топчета за ценители.