Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа Топчета»Супа топчета с телешка кайма

Супа топчета с телешка кайма

Супа топчета с телешка кайма
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 3
07/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"В студените дни супата топче с телешка кайма е идеалната топла и засищаща супа"

Необходими Продукти

  • За топчетата
  • телешка кайма - 400 гр
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • За бульона
  • лук - 1 малка глава стар
  • моркови - 2 бр.
  • ориз - 1/4 ч.ч.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • чубрица - 1 ч.л.
  • магданоз - 1 връзка
  • зелени чушки - 1/2 бр.
  • олио - 20 мл
  • За застройката
  • жълтъци - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата се слага в купа и към нея се слагат подправките.

Омесва се хубаво и от нея се правят малки топчета. При мен излязоха около 50 малки топчета.

Подреждат се в чиния или поднос, завиват се със стреч фолио и се прибират в хладилника.

Лукът и морковите се обелват, като морковите се настъргват, а лукът се реже на ситно. Зелената чушка се почиства от семките и се реже на дребни кубчета.

В дълбока тенджера се сгорещява олиото и в него се запържват зеленчуците до пълното им омекване. След това се заливат с 1 ч.ч. вода и се оставят под капак, да се задушат. След което се добавя още вода до половината на тенджерата и се оставя да заври.

Когато заври, се добавят топчетата от телешка кайма.

Супата се обкусява с подправките и се оставя да къкри под капак на тих огън. Десет минути преди да дръпнете супата от котлона, сложете ориза и гответе, докато се свари. Нарежете магданоза на ситно и го добавете към супата.

След като супата топчета е готова, я оставете да изстине леко, преди да я застроите. През това време си пригответе застройката, като отделите белтъците от жълтъците на яйцата.

Разбийте жълтъците с щипка сол и добавете киселото мляко. След като супата вече е изстинала, вземайте от бульона и при непрекъснато бъркане, темперирайте жълтъците и млякото.

След това постепенно добавете готовата застройка към супата, като бъркате непрекъснато, за да избегнете пресичането.

Супата е готова. Поднесете с клонки магданоз.

В студените дни супа топчета с телешка кайма е идеалната топла и засищаща супа.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
За първи път правя супа топчета. Идеята на рецептата много ми хареса, единственото което липсва е в минути колко горе долу се държи самата супа на лек огън преди да се добави ориза.(в моя случай фиде добавях)
05.12.2023 17:26
2
1
Покажи всички подкоментари