Начин на приготвяне
Разрязвям тиквата на две по дължина, почиствам от семките, поставям в тава, поръсвам с кафява захар, канела и джинджифил и пека до готовност.
Изчаквам да е напълно изстинала и пюрирам. Ако е необходимо, минаваме тиквеното пюре и през цедка.
Приготвяне на блата
В блендер смилам бисквитите и поставям в купа, добавям разтопеното масло, смлените лешници, кафето и яйцето. Разбърквам сместа и слагам във форма с падащ ринг, заглаждам и пека във фурната за 10 мин на 170 °C.
Приготвяне на чийзкрема
В купа разбивам с миксер маскарпонето, сметаната, крема сиренето, кондензираното мляко и захарта до пухкав крем. Постепенно прибавям едно по едно яйцата, като разбивам след всяко. Бъркам до получаване на еднородна смес, добавям и пюрето от тиква, сока и кората от портокала, джинджифила и канелата.
Изсипвам сместа върху бисквитения блат, заглаждам и пека чийзкейка на 170 °C 70-80 минути. След това оставям открехната вратата на фурната до пълното изстиване на сладкиша.
Вече охладен украсявам тиквения чийзкейк с шоколадовата глазура /разтопен шоколад на водна баня с малко растителна мазнина/, шоколадови капки и топчета, парчета портокал и шоколад, свежа мента и пръчки канела за разкош.
Вижте още идеи за шоколадов чийзкейк и разберете повече за приготвянето на блата за чийзкейк.