Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса.
Две плоски тави покрити с хартия за печене.
Картофите се почистват от обелките и се нарязват на филии, с дебелина около 6 мм. Подреждат се една върху друга и се нарязват на пръчки с дебелина 6 мм. Поставят се в дълбока купа.
Отгоре се посипват с царевичното нишесте, чесън на прах, сух босилек, кимион, сол, черен пипер, кайенски пипер и фино настърган пармезан. Добавя се разтопеното масло и се разбърква с ръце, докато подправките се полепят добре по пръчките солети, защото те приличат точно на солети.
Всеки картоф се разпределя поединично в тавата за печене.
Пече се на 200 градуса за около 20/25 мин. Ако се поставят и двете тави едновременно, след 15 минути се сменят местата, така ще се приготвят равномерно.
Изваждат се, може да се поръсят с още малко настърган пармезан и се поднасят със сос от разбъркана заквасена сметана, чесън на прах, горчица и малко едро чили за пикантен вкус.
Бататите са хубави както пържени, така и изпечени на фурна. Предлагам една лесна и бърза рецепта и по-здравословна, защото са приготвени печени. Една от най-важните стъпки, за да са хрупкави, е да се нарежат тънко на посочените милимитри, защото ако са по-дебели, те няма как да станат хрупкави като солети.
Също така и използването на царевичното нишесте спомага да се получат така вкусните картофи, тъй като нишестето абсорбира влагата им и ги прави да бъдат с хубава хрупкава коричка, докато вътрешността им остава мека и нежна.
Коментари