Начин на приготвяне
Мариноване на месото:
Нарязваме пилешките пържола от бут (300 г) на тънки жулиени и добавяме към тях: сол, черен пипер, червен пипер, горчица (10 г) и малко зехтин. Смесваме добре пилето с подправките и го оставяме да се маринова. Най-оптималният вариант е, да се остави за между 12-24 часа, но ако нямате такова време, го оставете за поне 20-30 мин.
Чеснов сос:
Слагаме в блендера: 2 скилидки чесън, 50 г майонеза, 150 г кисело мляко, сол и СУМАК (това е тайната съставка, която допринася за специфичния вкус на дюнера). И блендираме всичко заедно, оставяме соса за дюнер в хладилника, докато приготвим и другите неща.
Нарязване на зеленчуците:
Нарязваме: домат 200 г, 100 г краставица, 100 г червен лук и една люта чушка (тя замества лютия сос, придава свежест и улеснява приготвянето на дюнера). Нарязваме всичко на много тънки парчета, за да може лесно да загънем дюнера.
Пържените картофки:
Обелваме 300 г картофи, измиваме ги, и ги нарязваме на тънки пръчици, след това, наливаме олио в един съд и ги пържим на малко над средната температура (160 °C) в загрято олио за около 7-8 мин. След това ги изваждаме на хартия, да се отцедят и ги посоляваме.
Готвене на месото:
На загрят тиган с мазнина пържим предварително маринованото месо за около 5 мин на силен огън, като разбъркваме постоянно.
Загъването на Дюнера:
С плоската питката обираме малко от мазнината на месото или тигана в, който сме го приготвяли, и поставяме питката на алуминиево фолио или хартия за печене с размера на питката, като я поставяме с мазнината нагоре.
Започваме за подреждаме дюнера, като слагаме 2-3 с.л. от чесновия сос
и с въртеливи движения разнасяме навсякъде по нея, след това в центъра, и поставяме половината от месото, като оставяме малко разстояние от страните. Върху него нареждаме половината от доматите, краставиците и лука, ако искате да видите правилния начин за загъване, може да изгледате видеото, което съм ви оставил, защото е трудно за обяснение, същото правите и с другия дюнер. Накрая може, ако ви е останало място в питката, да добавите още сос, месо или зеленчук.
Да ви е сладко :)
Надявам се, да съм ви бил полезен с моя най-лесния дюнер с тайна подправка.
Вижте още кои са подходящите подправки за дюнери, както и как се маринова месо за дюнер.