Начин на приготвяне
За този ябълков щрудел използвам кори за баница Чудни, които са 7 бр. в пакет и са по-дебели от стандартните. С тях домашният щрудел става мек отвътре и хрупкав отвън. Препоръчвам ви ги горещо.
Бисквитите смиламе на ситно в чопъра. Ореховите ядки заедно с 1 с.л. захар също се смилат на не много дребно в чопъра или се начукват в хаванче.
Захарта се смесва в купичка с канелата и ванилиите.
Ябълките се почистват и се нарязват на парчета и се наситняват в чопъра или се настъргват на едро ренде.
В подходящ съд се загряват олиото и маслото и се затоплят на котлона до разтопяването на маслото.
Взима се кора и с помощта на четка се намазва с маслената смес. Поръсва се с 2 с.л. захарната смес (смесена с ванилия и канела), с 1-2 с.л. от смлените орехови ядки и по 2-3 с.л. от наситнените (настърганите) ябълки. Кората се навива и се прехвърля в тава, покрита с леко намаслена хартия за печене.
Така се процедира и останалите кори. Накрая корите се намазват отгоре с останалото масло с олио.
Класическият сладкиш с ябълки се пече в предварително загрята на 180 °C за 25-30 минути, докато се зачерви.
Щом се извади, ябълковия щрудел с чудни кори за баница се поръсва с пудра захар и се покрива с кърпа за десетина минути, за да си почине.
След това се нарязва и се сервира - с малко бита сметана, с топка сладолед или с ванилов крем.
Да ви е сладко!