Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щрудел»Виенски ябълков щрудел

Виенски ябълков щрудел

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Виенски ябълков щрудел1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Ако затворите очи и вкусът ви отнесе във Виена, значи сте се справили с приготвянето на този щрудел"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 250 г
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 шипка
  • яйца - 1 малко
  • вода - 100 мл хладка
  • за плънката
  • масло - 50 г
  • галета - 2 с.л.
  • ябълки - 2 кг
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • стафиди - 75 г
  • бадеми - 100 г
  • захар - 75 г
  • канела - 1 - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното на плота и в кладенче по средата добавете олиото, солта и яйцата.

Замесете постепенно, добавяйки по малко хладка вода. Месете за около 10 минути - докато тестото започне лесно да се отделя от плота и пръстите ви.

Оформете гладка топка, намажете я с мазнина и оставете да престои, покрита с фолио, за не повече от 30 минути.

За плънката на ароматния щрудел разтопете 50 г от маслото и запържете вътре галетата или хлебни трохи, докато станат златисти.

Почистете ябълките, обелете ги и ги нарежете на парчета, като ги полеете с лимоновия сок.

Стафидите измийте с гореща вода и ги отцедете. Бланширайте бадемите, за да можете лесно да ги обелите, а след това ги нарежете.

Смесете захарта и канелата. Сложете на плота кърпа с размери 120x80 и я напръскайте с брашно. Започнете да точите тестото на правоъгълник, докато стане тънко като лист. Намажете го с олио.

Загрейте фурната на 200 °C и намаслете подходяща форма за печене. Поръсете тестото с хлебните трохи, като не покривате единия дълъг край.

Разпределете ябълките, а върху тях сложете стафидите и бадемите. С помощта на кърпата завийте на руло към непоръсената с трохи част на тестото. Завийте го във формата на подкова.

Намажете щрудела с масло и го изпечете в средата на фурната за около 40 минути - до златист загар.

По време на печенето мажете ябълковия щрудел с разтопено масло през интервал от 10 минути.

Готовият виенски ябълков щрудел завийте с кърпа и го оставете да поизстине така.

Нарежете го на парчета, докато е още топъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка: