Начин на приготвяне
Пресейте брашното на плота и в кладенче по средата добавете олиото, солта и яйцата.
Замесете постепенно, добавяйки по малко хладка вода. Месете за около 10 минути - докато тестото започне лесно да се отделя от плота и пръстите ви.
Оформете гладка топка, намажете я с мазнина и оставете да престои, покрита с фолио, за не повече от 30 минути.
За плънката на ароматния щрудел разтопете 50 г от маслото и запържете вътре галетата или хлебни трохи, докато станат златисти.
Почистете ябълките, обелете ги и ги нарежете на парчета, като ги полеете с лимоновия сок.
Стафидите измийте с гореща вода и ги отцедете. Бланширайте бадемите, за да можете лесно да ги обелите, а след това ги нарежете.
Смесете захарта и канелата. Сложете на плота кърпа с размери 120x80 и я напръскайте с брашно. Започнете да точите тестото на правоъгълник, докато стане тънко като лист. Намажете го с олио.
Загрейте фурната на 200 °C и намаслете подходяща форма за печене. Поръсете тестото с хлебните трохи, като не покривате единия дълъг край.
Разпределете ябълките, а върху тях сложете стафидите и бадемите. С помощта на кърпата завийте на руло към непоръсената с трохи част на тестото. Завийте го във формата на подкова.
Намажете щрудела с масло и го изпечете в средата на фурната за около 40 минути - до златист загар.
По време на печенето мажете ябълковия щрудел с разтопено масло през интервал от 10 минути.
Готовият виенски ябълков щрудел завийте с кърпа и го оставете да поизстине така.
Нарежете го на парчета, докато е още топъл.