Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Рибник»Рибник - печена скумрия с ориз, домати и маслини

Рибник - печена скумрия с ориз, домати и маслини

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Рибник - печена скумрия с ориз, домати и маслини6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Рибник, с който да си оближете пръстите и чиниите"

Необходими Продукти

  • скумрия - 3 бр. (общо 1.7 кг)
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • олио - 6 с.л.
  • лук - 2 глави кромид
  • чесън - 1 скилидка
  • моркови - 1 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • домати - 400 мл скълцани на едро
  • маслини - 1 шепа
  • билки - на вкус (копър, магданоз, кориандър, девисил, риган, естрагон)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете скумриите от вътрешностите и хрилете. Отстранете главите, перките и опашките, не ги изхвърляйте, може да ги използвате за рибена супа.

Почистените риби нарежете на дебели котлети, прехвърлете в тавичка и посолете със сол и черен пипер от всички страни.

Ориза измийте и накиснете във вода с чаена лъжичка сол.

Почистете и нарежете на ситно лук, чесън и морков и задушете в олиото в тигана с щипка сол. Добавете отцедения от водата ориз и щом стане прозрачен, добавете 3 ч.ч.и половина гореща вода и доматите. Щом поври и ориза поеме течността, подправете със сол и черен пипер и билки по ваш вкус (копър, магданоз, кориандър, девисил, риган, естрагон).

Изсипете в ориза и маслините и разбъркайте. Прехвърлете в намаслена тава и прехвърлете рибните котлети, като леко ги притиснете, за да не стърчат много над ориза.

Поръсете ги отново с малко сол и черен пипер, полейте със струйка олио и печете в предварително загрята на 180 -200 °C фурна, на средна решетка до готовност.

Щом извадите от фурната, покрийте тавата с кърпа или фолио за десетина минути, за да остане рибникът сочен.

Добър апетит!

Вижте още колко да печете скумрията и как да направите филета скумрия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: