Начин на приготвяне
Хубаво измийте дюлите за сладкото от мъха, които имат, и нарежете на много ситни парченца.
Крушите са по желание, ако имате. Тях също нарежете на дребно. Поръсете ги със захар около 500 г и оставете така за през нощта.
Сутринта вижте дали са пуснали сок на дъното и ако е малко, сипете 1 чаша вода. Слагате тенджерата на котлона да се вари, като на моменти бъркате.
Като поизври водата и омекнат дюлите, сипете и другата захар. Когато се посгъсти сладкото с круши, трябва да бъркате често да не загори.
Прибавяте листата индрише и опитвате на вкус. Ако прецените, че е достатъчно гъсто сладкото изключвате. Поръсвате лимонтозу в сладкото и разбъркате, пълните бурканчетата с горещото сладко и обръщате с капачката надолу.
Бабиното сладко от дюли е идеално за бабини бухтички, пържени филийки и мекички.