Начин на приготвяне
Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова, като разбърквате на интервали, за да избегнете загаряне.
Разбъркайте жълтъците от двете яйца с прясното мляко.
В малка тенджера загрейте 150 мл от сметаната (без да я оставяте да завира).
Ако искате кремът да е по-сладък, добавете захарта към сметаната, за да се разтопи.
Добавете разбърканите жълтъците с мляко и бъркайте още 3 минути.
Свалете от котлона и добавете ванилията.
Смесете сметаната и шоколада: бавно изсипете горещата сметана в разтопения шоколад, като разбърквате непрекъснато, докато получите гладък крем. Добавете маслото на този етап и разбъркайте, докато се разтопи.
В отделна купа разбийте останалите 100 мл сметана до твърд сняг.
Обелете нара и отделете зрънцата. Част от тях може да оставите за украса, а останалите добавете към шоколадовия крем.
Към охладения шоколадов крем внимателно добавете разбитата сметана, за да стане кремът по-ефирен. Разбъркайте леко и накрая добавете зрънцата от нар.
Разпределете крема в чаши или купички и оставете в хладилника за поне 2-3 часа, за да стегне.
Преди сервиране украсете с останалите зрънца нар, ако желаете, малко настърган шоколад.
За по-изискан вид можете да добавите листенца мента или лъжичка бита сметана преди сервиране на шоколадов крем с нар и сметана.
Вижте също как да си направите маслен крем или класическия крем карамел.