Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Парена туршия без изваряване

Парена туршия без изваряване

редакция:
Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
2161k7446
Парена туршия без изваряване
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
10
"Парена туршия без изваряване - основната ѝ мисия е да е допълни вкуса на коледните сарми."

Необходими Продукти

  • карфиол - 1 бр.
  • моркови - 1.5 кг
  • чушки - 1 кг
  • зеле - 1 зелка
  • вода - 2 литра
  • винен оцет - 200 мл
  • морска сол - 6 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • черен пипер - на зърна
  • дафинов лист - 3 листа
  • чесън - 1 глава
  • копър - клонки по желание или целина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и нарежете зеленчуците на едри парчета или оставете малките цели.

Подредете ги плътно в буркани или голям съд.

Приготвяне на марината:

В тенджера сложете водата, солта, захарта, оцета, черния пипер и дафиновите листа.

Оставете течността да заври и разбъркайте добре, за да се разтворят солта и захарта. След като кипне, махнете от огъня.

Докато маринатата е още гореща, залейте зеленчуците, като ги покриете напълно.

Сложете по няколко обелени скилидки чесън и клонки копър или целина.

Притиснете зеленчуците с тежест (например чиния или камък, ако използвате голям съд), за да не изплуват.

Затворете бурканите или съда с капаци и оставете на хладно и тъмно място.

Туршията ще е готова за консумация след 4-7 дни, в зависимост от температурата в помещението. Ако е топло, процесът на ферментация ще е по-бърз.

Тази рецепта за парена туршия е идеална, защото няма нужда от изваряване или дълга термична обработка, а зеленчуците остават хрупкави и вкусни!

Вижте още защо ми омеква туршията, както и как да пресечем туршия с аспирин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: