Начин на приготвяне
Измийте добре и почистете зеленчуците. Отрежете дръжките на чушките и ги набодете на няколко места с игла, нарежете зелето на ивички, морковите на кръгчета.
Обелете чесъна, накъсайте листата от целина.
Сварете марината от захарта, олиото, оцета, солта, водата и всички подправки. Пускайте по няколко чушки в кипящата смес за минути. Вадете ги с решетеста лъжица и оставяйте в тава, за да се отцедят.
Когато изстинат, започнете да редите чушките в буркани, на чието дъно има по няколко лозови листа /може да се заменят с дюлеви/.
След всеки ред чушки слагайте от морковите и зелето, по някоя скилидка чесън, листа от целина.
Завършете най-горе с венче от листа, което има за цел да притиска чушките.
Залейте бурканите с изстиналата марината, завържете гърлото на буркана с парче плат и вдигнете туршията на студено и тъмно място.
Парената туршия със зеле е готова.
Коментари