Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Масленки»Коледни масленки с дъх на портокал

Коледни масленки с дъх на портокал

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Коледни масленки с дъх на портокал
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
50
"Чудно вкусни и много лесни масленки с дъх на Коледа."

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г Тип 00
  • бакпулвер - 16 г
  • оцет - 1 с.л. (около 20 мл)
  • свинска мас - 300 г пречистена (на стайна температура)
  • захар - 50 г
  • сол - 1 щипка
  • портокали - 2 бр.
  • сладко вино - 100 мл
  • пудра захар - около 100 г за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настържете кората на двата портокала на фино ренде (само оранжевата част). Изцедете сока на единия от портокалите (среден размер около 60 мл сок).

Пресейте в купа брашното с бакпулвера и щипка сол.

Сложете 50 г захар в мелничка за кафе или блендер. Добавете портокаловите кори и пуснете да се смели всичко до фин и леко влажен прах.

Целта е коричките да овкусят захарта и така ароматът им се усилва.

Сложете свинската мас с портокаловата захар в блендер заедно със сладкото вино, прясно изцедения сок и оцета и разбийте на крем. Може да стои леко като пресечен, но това да не ви притеснява. Също така може да се разбие и с телена бъркалка.

Обединете сухата и мократа смес и омесете гладко и меко тесто. Не се меси дълго, само до поемане на брашното и постигане на известна гладкост. В случай че тестото е прекалено меко, добавете много малко брашно.

Оформете на топка, завийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час да стегне.

Пригответе си две или три тави, покрити с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 °C с вентилатор.

Извадете тестото за масленките и отделете половината, другата половина пак приберете на студено.

Разточете на кора с дебелина около 0.5 - 1 см. По оригиналната рецепта за маслени бисквити са от 1 см до 1 см и половина, но ми се струват много дебели, затова ги правя до макс сантиметър или около 1 пръст.

Изрежете звездички с форма за сладки и ги подредете в тавичката.

Печете коледните сладки, докато ръбчетата на сладките станат леко златисти - 20 минути.

Съберете изрезките и заедно с останалото тесто изрежете следваща порция коледни сладки.

При мен излязоха 2 тави и половина, но ако се правят по-дебели, ще стигнат две тави.

Изчакайте мъничко, защото непосредствено след изваждане от фурната сладките са много меки и крехки, после веднага стягат.

Докато са топли, оваляйте в пудра захар и оставете да изстинат напълно. След като това се случи, поръсете отново с пудра захар да побелеят (първия пласт се е стопил и залепнал като слой захарна глазура, това е целта).

Чудно вкусни и много лесни масленки с дъх на Коледа - коледни масленки с дъх на портокал.

Вижте още как се правят коледни сладки за елхата, както и коледни смеси от подправки за ароматни сладки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: