Начин на приготвяне
Първо пригответе пастета от сирена, за да има време да стегне.
За целта, смелете в блендер сирената или ги настържете на вино ренде.
Сложете ги в касерола на котлона заедно със шампанското. Загрейте на умерен огън и бъркайте 5 минути да се разтопят сирената. Тогава налейте сметаната и овкусете с черен пипер. Гответе около 20 минути или до сгъстяване. На този етап прилича на сос, но след изстиване и престояване в хладилник, сместа ще стегне.
За блините разбийте яйцата със захарта и солта. Налейте млякото със зехтина и след това сипете брашното на части с бакпулвера като разбивате с телена бъркалка до еднородна смес.
Приберете тестото за блини в хладилник за около 30 минути, след това го прехвърлете в кухненски биберон или каничка за по-лесно сипване в тигана.
Загрейте тиган с малко зехтин (капки) и слагайте малки порции от сместа, като за една - две хапки. Печете блините до леко златисто от всяка страна. Оставете ги да изстинат.
Заемете се с бланширане на аспержите.
Отчупете твърдите, жилави краища в основата и бланширайте аспержите за 2-3 минути във вряща вода. Извадете ги в купа с лед и след това отцедете. Нямат нужда от повече готвене.
Сглобете празничното предястие, като поставяте върху всяка мини палачинка от стегналия пастет, а върху него подредете кръгчета чери домат и връхчета аспержи. Ако не ви стигнат връхчета, режете и парченца от по- надолу по стъблото. В случай че ви останат аспержи, ги ползвайте за декорация на красиви плата.
Забодете клечки във всяка празнична хапка и сервирайте хапките с пастет от сирена и шампанско с аспержи.
Очаквате гости и желаете да спретнете нещо изискано? Вижте тази колекция от избрани предястия за гости, която сме приготвили за вас.