Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Хапки»Хапки с пастет от сирена и шампанско с аспержи

Хапки с пастет от сирена и шампанско с аспержи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хапки с пастет от сирена и шампанско с аспержи7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12
"Хапки с пастет от сирена и шампанско с аспержи - перфектното празнично предястие за вашите любими гости."

Необходими Продукти

  • За блини
  • брашно - 200 г от елда
  • прясно мляко - 300 мл
  • зехтин - 50 мл + за намазняване на тигана
  • бакпулвер - 16 г
  • сол - 2 щ.
  • захар - 1 щ.
  • яйца - 2 бр.
  • За пастет от сирена и шампанско
  • гауда - 60 г средно зряла
  • манчего - 60 г
  • сметана - 300 мл. готварска, гъста
  • шампанско - 150 мл
  • черен пипер - 2 щ.
  • Още
  • аспержи - 1 връзка, по - тънки
  • чери домати - около 10 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе пастета от сирена, за да има време да стегне.

За целта, смелете в блендер сирената или ги настържете на вино ренде.

Сложете ги в касерола на котлона заедно със шампанското. Загрейте на умерен огън и бъркайте 5 минути да се разтопят сирената. Тогава налейте сметаната и овкусете с черен пипер. Гответе около 20 минути или до сгъстяване. На този етап прилича на сос, но след изстиване и престояване в хладилник, сместа ще стегне.

За блините разбийте яйцата със захарта и солта. Налейте млякото със зехтина и след това сипете брашното на части с бакпулвера като разбивате с телена бъркалка до еднородна смес.

Приберете тестото за блини в хладилник за около 30 минути, след това го прехвърлете в кухненски биберон или каничка за по-лесно сипване в тигана.

Загрейте тиган с малко зехтин (капки) и слагайте малки порции от сместа, като за една - две хапки. Печете блините до леко златисто от всяка страна. Оставете ги да изстинат.

Заемете се с бланширане на аспержите.

Отчупете твърдите, жилави краища в основата и бланширайте аспержите за 2-3 минути във вряща вода. Извадете ги в купа с лед и след това отцедете. Нямат нужда от повече готвене.

Сглобете празничното предястие, като поставяте върху всяка мини палачинка от стегналия пастет, а върху него подредете кръгчета чери домат и връхчета аспержи. Ако не ви стигнат връхчета, режете и парченца от по- надолу по стъблото. В случай че ви останат аспержи, ги ползвайте за декорация на красиви плата.

Забодете клечки във всяка празнична хапка и сервирайте хапките с пастет от сирена и шампанско с аспержи.

Очаквате гости и желаете да спретнете нещо изискано? Вижте тази колекция от избрани предястия за гости, която сме приготвили за вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: