Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Сочен коледен плодов кейк

Сочен коледен плодов кейк

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Сочен коледен плодов кейк
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
17 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
62 мин.
Порции
6
"Кейк с аромат на Коледа, силно плодов и с деликатна структура и текстура - влажен, сочен и пръхкав в същото време - топи се в устата."

Необходими Продукти

  • банани - 1 бр. голям, много добре узрял
  • ананас - 150 г мек, добре узрял
  • яйца - 1 бр. голямо
  • олио - 80 мл
  • орехи - 45 г
  • брашно - 160 г
  • бакпулвер - 1 пакетче, 15 г
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • джинджифил - 1/2 ч.л. (на прах)
  • ванилова захар - 2 ч.л.
  • кафява захар - 150 г
  • сол - 2 щипки
  • За украса
  • орехи
  • фурми - или други сушени плодове
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете ананаса и банана и ги смелете в блендер на кашичка, не съвсем фина. Изцедете при тях малко лимонов сок, за да не потъмняват. Разбъркайте.

Накълцайте орехите на едро.

Разбийте яйцето със захарта и олиото. Добавете плодовото пюре и орехите. Разбъркайте и прибавете на части брашното пресято със бакпулвера, канелата, джинджифила на прах, солта и ваниловата захар.

Ако сместа е много рядка, добавете още 1 лъжица брашно.

Прехвърлете тестото за кейк в намаслена и набрашнена форма с 1 литър вместимост.

Печете на 165-170 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор.

След като кейкът е хванал хубав загар, бучнете с дървено шишче, за да проверите дали е готов. Той си остава леко влажен отвътре заради плодовете, но все пак шишчето трябва да излезе без залепени по него трохи.

Не изваждайте директно от фурната, а оставете на отворена вратичка за 5-10 минути, после дръжте вътре във формата още 30 минути. След това вече може да извадите и охладите коледния сладкиш върху решетка.

По желание поръсете със пудра захар и гарнирайте със сушени плодове и орехи.

Кейк с аромат на Коледа, силно плодов и с деликатна структура и текстура - влажен, сочен и пръхкав в същото време - топи се в устата.

За да стане сполучлив, спазвайте технологията на печене.

Вижте още идеи за плодови сладкиши и коледни сладости.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: