Начин на приготвяне
Обелете ананаса и банана и ги смелете в блендер на кашичка, не съвсем фина. Изцедете при тях малко лимонов сок, за да не потъмняват. Разбъркайте.
Накълцайте орехите на едро.
Разбийте яйцето със захарта и олиото. Добавете плодовото пюре и орехите. Разбъркайте и прибавете на части брашното пресято със бакпулвера, канелата, джинджифила на прах, солта и ваниловата захар.
Ако сместа е много рядка, добавете още 1 лъжица брашно.
Прехвърлете тестото за кейк в намаслена и набрашнена форма с 1 литър вместимост.
Печете на 165-170 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор.
След като кейкът е хванал хубав загар, бучнете с дървено шишче, за да проверите дали е готов. Той си остава леко влажен отвътре заради плодовете, но все пак шишчето трябва да излезе без залепени по него трохи.
Не изваждайте директно от фурната, а оставете на отворена вратичка за 5-10 минути, после дръжте вътре във формата още 30 минути. След това вече може да извадите и охладите коледния сладкиш върху решетка.
По желание поръсете със пудра захар и гарнирайте със сушени плодове и орехи.
Кейк с аромат на Коледа, силно плодов и с деликатна структура и текстура - влажен, сочен и пръхкав в същото време - топи се в устата.
За да стане сполучлив, спазвайте технологията на печене.
Вижте още идеи за плодови сладкиши и коледни сладости.