Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Английски коледен кейк

Английски коледен кейк

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Английски коледен кейк
Снимка: marcheva14
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
18
"Защото всеки празник заслужава да бъде завършен с парче вкусен кейк с плодове"

Необходими Продукти

  • ПЪЛНЕЖ
  • ванилия - 1 бр. шушулка
  • бренди - 200 мл
  • ром - 200 мл
  • канела - 1 ч.л.
  • индийско орехче - щипка
  • кардамон - щипка
  • фурми - 50 г
  • смокини - 50 г сухи
  • кайсии - 50 г сухи
  • портокалови кори - 80 г може и лимонови захаросани кори
  • стафиди - 200 г тъмни
  • стафиди - 200 г златни
  • лешници - 80 г белени и счукани
  • орехи - 80 г Пекан (този орех е по - желание, може и да се замени)
  • бадеми - 80 г белени счукани
  • КЕЙКОВО ТЕСТО
  • масло - 250 г стайна температура
  • захар - 250 г Мусковадо
  • брашно - 250 г
  • яйца - 5 бр.
  • КРЕМ ЗА ЗАЛИВКА
  • захар - 110 г
  • жълтъци - 6 бр.
  • сметана - 130 мл висок %
  • ванилена захар - 1 бр
  • масло - 160 г меко
  • ГАРНИТУРА ОТГОРЕ
  • грозде
  • малини
  • боровинки - или друг плод оваляни в кристална захар.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 140- 150 градуса;Тортена форма с подвижно дъно с диаметър около 24 см.

Подготовката за този вид кейк започва два дни по-рано.

Брендито и ромът се изсипват в тенджера, ванилията - семена от шушулката, инд. орехче, кардамон, канелата и се поставят на котлон на умерен огън.

Нарязват се сухите плодове на парченца, накълцват се и ядките. Всичко това се изсипва в тенджерата и се оставя да заври за около 10 мин. Охлажда се и се оставя в хладилник за 2 дни.

ТЕСТО:

В купата на миксера за 1 мин се разбива на висока скорост маслото. Прибавя се захарта и се разбива за още 1-2 минути. Добавят се яйцата едно по едно, а после на два пъти и брашното. Разбива се до хомогенност. Накрая се прибавя и плодовия пълнеж от хладилника и на ниска скорост на миксера се разбърква.

Тортената форма с подвижно дъно се намаслява и покрива с хартия за печене. Изсипва се кейковото тесто и се заглажда. Пече се на 140 градуса за около 1 .15 - 25 мин докато стените на кейка се отделят от формата. Охлажда се напълно.

КРЕМ:

Сметаната, захарта, ванилията се поставят в тенджера на умерен котлон. Добавят се жълтъците при непрекъснато разбиване. Загряват се до 80 градуса и сместа трябва да се е сгъстила. Сваля се от огъня и леко се охлажда. Добавя се маслото на кубчета и се разбърква с шпатула до хомогенност. Оставя с в хладилник да се стегне добре.

Отстранява се хартията под изпечения кейк и се поставя на подходящ поднос. Масленият крем се разпределя отгоре, само отгоре и се заглажда. Украсява се със свежи плодове. Може и през средата на кейка да се завърже червена панделка.

Английският коледен кейк е готов.

Източник: 24kitchen - Рудолф

Забележка: При мен кремът се стопли, защото не работих бързо и леко се разля по стените на кейка и панделка не успях да завържа. Единствено кардамон липсва, защото не търпя аромата му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Veselina
Veselina
Видно е че хубав, както на вид така и от към съставки.Много от кулинарите тук са го харесали със сигурност, но е малко по скъпичък затова.
08.01.2017 00:04
marcheva14
marcheva14
Весе, благодаря, но ако знаеш колко бях впечатлена аз и моите домашни хора, а и приятелките ми...не съм очаквала такъв фантастичен богат вкус, ама наистина богат вкус...Рецептата влезе при моите най-добри рецепти, които съм си записала. За първи път го правих, много е лесен, вярно, много са съставките, спазих ги до последно и бях много доволна от резултата. Жалко, че мина някак вяло тук, не успяха колежките кулинарки да го оценят достатъчно.
07.01.2017 21:30
Veselina
Veselina
Много съм впечатлена.Прекрасна рецепта, страхотен вид.
07.01.2017 16:59