Начин на приготвяне
Фурна - 140- 150 градуса;Тортена форма с подвижно дъно с диаметър около 24 см.
Подготовката за този вид кейк започва два дни по-рано.
Брендито и ромът се изсипват в тенджера, ванилията - семена от шушулката, инд. орехче, кардамон, канелата и се поставят на котлон на умерен огън.
Нарязват се сухите плодове на парченца, накълцват се и ядките. Всичко това се изсипва в тенджерата и се оставя да заври за около 10 мин. Охлажда се и се оставя в хладилник за 2 дни.
ТЕСТО:
В купата на миксера за 1 мин се разбива на висока скорост маслото. Прибавя се захарта и се разбива за още 1-2 минути. Добавят се яйцата едно по едно, а после на два пъти и брашното. Разбива се до хомогенност. Накрая се прибавя и плодовия пълнеж от хладилника и на ниска скорост на миксера се разбърква.
Тортената форма с подвижно дъно се намаслява и покрива с хартия за печене. Изсипва се кейковото тесто и се заглажда. Пече се на 140 градуса за около 1 .15 - 25 мин докато стените на кейка се отделят от формата. Охлажда се напълно.
КРЕМ:
Сметаната, захарта, ванилията се поставят в тенджера на умерен котлон. Добавят се жълтъците при непрекъснато разбиване. Загряват се до 80 градуса и сместа трябва да се е сгъстила. Сваля се от огъня и леко се охлажда. Добавя се маслото на кубчета и се разбърква с шпатула до хомогенност. Оставя с в хладилник да се стегне добре.
Отстранява се хартията под изпечения кейк и се поставя на подходящ поднос. Масленият крем се разпределя отгоре, само отгоре и се заглажда. Украсява се със свежи плодове. Може и през средата на кейка да се завърже червена панделка.
Английският коледен кейк е готов.
Източник: 24kitchen - Рудолф
Забележка: При мен кремът се стопли, защото не работих бързо и леко се разля по стените на кейка и панделка не успях да завържа. Единствено кардамон липсва, защото не търпя аромата му.
Коментари