Начин на приготвяне
За плодовия слой разтопете 3 с.л. масло и разбъркайте с кафявата захар в съд на котлона, докато захарта се стопи и дръпнете от огъня. Намаслете тава (25 см диаметър) и разпределете карамела равномерно по дъното. Щом изстине подредете кайсиите в кръг по средата, а около тях разпределете нектарините и останалите плодове отгоре. Загрейте фурната на 190 градуса.
За тестото на кейка разбийте останалото масло със захарта, прибавете ванилията, едно по едно яйцата.
Пресейте на едно място брашното, бакпулвера и солта и разбъркайте 1/2 от тях към останалата смес с помощта на дървена лъжица.
Долейте млякото, разбъркайте и след това сипете и останалата брашняна смес. Бъркайте с лъжицата, докато брашното се поеме напълно, но не прекалявайте с разбъркването. Сипете кейковото тесто върху плодовете и сложете сладкиша да се пече около 45 минути до 1 час.
Щом плодовият кейк започне да се отделя от стените на тавичката и клечката излиза от него суха, извадете от печката и оставете да престои в тавата около 1/2 час. Обърнете кейка върху голяма плоска чиния, като внимавате карамелът да не се разтече извън чинията. Кейкът се получава изключително вкусен и е идеална изненада за гостите ви.
Коментари