Начин на приготвяне
Кейкът се приготвя 15-20 дни преди Коледа или празника на които ще се консумира!
Плодова смес която се приготвя предният ден.
Смесват се, завиват се с домакинско фолио и се оставят на хладно:
500 гр.стафиди
100 гр.сушени кайсии- нарязани на дребно
150 гр сушени череши- нарязани на половинки
100 гр. орехи нарязани
100 гр. бадеми нарязани
75 гр. портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с.л. портокалов сок
100 мл. коняк (аз сложих Капитан фред- страшно е ароматен)
1 с.л. канела
1 с.л. смлян карамфил
1 к.л. смлян джинджифил
На другия ден:
Включва се фурната на 140 гр.
Пресява се 350 гр. брашно.
Застила се с хартия за печене дъното и стените на формата. Аз използвам метална кутия с капак, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.
В купа се слага 350 гр. масло, 3 с.л. акациев мед, 200 гр. кафява захар и 150 гр. бяла захар.
Сместа се разбива на крем с миксер за 7-8 минути, след това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа и се слага по 1 с.л. брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце и така до 6-то.
Прибавя се половината от останалото брашно смесено с 1 бакпулвер, и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото брашно, отново се разбърква до еднородна смес.
Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре. Формата ми е с диаметър 22 см и височина 17 см.
Отгоре се слага двойна хартия за печене, завързва се около формата/кутията/като бурканче със сладко (аз не я връзвам, а слагам капака на кутията, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).
Така опакован кексът се слага да се пече от 1 час до 1 час и 50 минути.
Като се изпече се надупчва на няколко места с клечка за зъби и се залива с 5 с.л. ром, оставя се така 30 минути след което се вади на решетка до пълното му изстиване.
След това се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена/2-3/ се напръсква с ром. А за да не се опиянчим на празника от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай. Може да се украси кейка с крем по желание, захаросани и сушени плодове, може да се консумира и в този си вид!
Коментари
Да бяхте си направили и труда да го опишете със свои думи, някак си некоректно е да се ползва чужд труд.
Браво!