Начин на приготвяне
В тенджера смесете вода, мляко (по желание), масло(нарязано на парченца), захар, сол и поставете на умерен огън.
Щом сместа заври, отстранете от огъня, добавете брашното наведнъж и разбъркайте добре с дървена лъжица или шпатула, докато брашнените частици изчезнат напълно.
Върнете тенджерата на умерен огън и бъркайте енергично, докато тестото започне да се отделя от съда.
Махнете тестото от котлона, прехвърлете го в купа и оставете да се охлади за 5 минути.
След като тестото за еклери леко се охлади, започваме да добавяме яйцата едно по едно, като след всяко яйце разбъркваме много старателно до хомогенност. Тестото трябва да е гладко и лепкаво.
Прехвърляме го в пош и оформяме еклерите върху тава покрита с хартия за печене.
Еклерите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути ( следете ги, всяка фурна пече различно ).
След като са придобили приятен, златист цвят изключваме фурната, леко я открехваме и оставяме еклерите за 10-15 минути, за да поизстинат и да не спаднат.
През това време можете да си приготвите пълнежа за еклери.
Първо разбих сладкарския крем до твърди връхчета, а след това добавих и 3-те с.л. ванилов пудинг, като разбих за още 1 минутка, за да се смесят добре.
Когато празничните еклери са напълно изстинали можете да ги напълните с крема.
Вижте също как се пълнят еклери и как да направите карамел за еклери.
Коментари
А трите лъжици ванилов пудинг не са ли с нишесте и ако да, то не трябва ли да се вари? Иначе сурово нишесте в крема...