Начин на приготвяне
Ако използвате сушени манатарки, накиснете ги в топла вода за около 30 минути. Прецедете ги и запазете водата за готвене. Ако са пресни, ги нарежете на парчета.
В тиган загрейте 3-4 с.л. зехтин и запържете свинското филе до златисто. Извадете го и го оставете настрани.
В същия тиган добавете още малко мазнина и запържете лука, чесъна, моркова и чушките, докато омекнат. Добавете манатарките и гответе 3-4 минути.
Прибавете червения пипер и разбъркайте добре. След това добавете настърганите домати, накиснатия шафран с водата, виното и малко от водата от манатарките ако са сушени. Овкусете със сол и черен пипер.
Прехвърлете зеленчуковата смес в гювеча. Добавете запърженото месо и разбъркайте внимателно. Ако желаете, залейте със сметаната за по-богат вкус.
Поставете капака на гювеча и го сложете в студена фурна. Включете на 180°C и печете около час. Ако е необходимо, проверявайте течността и добавете малко вода или бульон.
След като извадите гювеча от фурната, оставете го да почине за 10-15 минути.
Поръсете с пресен магданоз и сервирайте свинско бонфиле с шафран и манатарки в гювеч с гарнитура по избор – картофено пюре, ориз или хляб.
Добър апетит!
Вижте още как да закалите гювеч, преди да го използвате.