Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Пудинг»Австрийски оризов пудинг

Австрийски оризов пудинг

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Австрийски оризов пудинг1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • кафяв ориз - 100 г, може и бял Арборио
  • прясно мляко - 500 мл
  • ванилия - 1/2 ч.л. на прах
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • кафява захар - 50 г
  • желатин - 2 листа или 2 с.л. на гранули
  • вода - 250 мл (ако ползвате желатин на листа)
  • кайсии - 50 г сушени
  • джинджифил - 30 г захаросан
  • манго - 300 г
  • сметана - 200 мл
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Варете на слаб огън ориза с млякото, ванилията, лимоновата кора и захарта за 40 минути. След това снемете от котлона и покрийте ориза за около половин час.

Накиснете листата желатин във водата. Измийте, подсушете и нарежете ситно кайсиите. Счукайте джинджифила, мангото обелете, отстранете костилката и го нарежете на кубчета.

Махнете лимоновата кора от ориза добавете джинджифила и кайсиите. Отцедете желатина от течността и го разбъркайте с горещия ориз. Ако използвате желатин на гранули, следвайте инструкциите на опаковката. Най-накрая добавете мангото.

Сложете оризовата смес в хладилника, докато се охлади добре. Разбийте сметаната с останалата захар, добавете лимоновия сок и внимателно смесете сметаната с ориза.

Облейте кексова форма със студена вода и сипете вътре ориза. Оставете в хладилника, докато стегне - за около 3 часа. Преди поднасяне обърнете пудинга в чиния и украсете с нарязани сушени кайсии.

Десертът е известен и с името ориз Траутмансдорф.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: