Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Пудинг»Шолезард - оризов пудинг с шафран

Шолезард - оризов пудинг с шафран

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Шолезард - оризов пудинг с шафран1 / 2
26/11/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8-9 купички
"Един изискан десерт има нужда и от изискано име - Шолезард"

Необходими Продукти

  • ориз - 2 ч.ч. дребнозърнест
  • вода - около 8 ч.ч.
  • захар - 4 ч.ч.
  • шафран - 1 ч.л. или 1 с.л., на вкус
  • оцветители - жълт, безвреден
  • олио - 1/4 ч.ч. или разтопено масло
  • розова вода - 1/4 ч.ч.
  • канела
  • бадеми - 1/4 ч.ч. нарязани
  • шамфъстъцк - нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте ориза няколко пъти, залейте го с водата и го сложете да се вари до пълно омекване, като го разбърквате регулярно.

След около 25 минути добавете захарта и бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти леко. След около още 20-25 минути добавете шафрана, разтворен в малко гореща вода. Добавете и малко безвредна жълта боя, за да се получи наситен жълт цвят.

Следва да добавите олиото или маслото и накрая розовата вода. Продължете бъркането за още малко, като при нужда се долива още водичка, за да се свари оризът. Накрая добавете бадемите и разпределете в купички.

Украсете Шолезард със смляна канела и натрошен шамфъстък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка: