Начин на приготвяне
Накиснете щипка шафран в 1 с.л. гореща вода за около 5-10 минути, за да освободи аромата и цвета си.
Смесете основните съставки. В дълбок съд или чаша за пасатор смесете млякото, лимоновия сок или оцета, горчицата и малко сол.
С помощта на ръчен пасатор започнете да смесвате съставките и бавно добавяйте растителното масло на тънка струя. Продължете, докато сместа се сгъсти и придобие кремообразна консистенция.
След като майонезата се сгъсти, добавете водата с разтворения шафран и разбъркайте добре, докато цветът и ароматът се разпределят равномерно.
Опитайте и коригирайте вкуса със сол или допълнителен лимонов сок, ако е необходимо.
Съхранявайте майонезата в затворен съд в хладилник до 4-5 дни.
Тази рецепта е чудесна за хора, които избягват яйца, и има изискан вкус благодарение на шафрана.
С готовата майонеза можете да си направите страхотни майонезени сосове. Опитайте непременно и рецептите ни за веган майонеза или тази бърза домашна майонеза.