Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Домашна майонеза без яйца с аромат на шафран

Домашна майонеза без яйца с аромат на шафран

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
2081k7326
Домашна майонеза без яйца с аромат на шафран
Снимка: Албена Атанасова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
10
"Домашна майонеза с шафран - чудесна за хора, които избягват яйца, и има изискан вкус благодарение на шафрана."

Необходими Продукти

  • слънчогледово олио - 300 мл
  • прясно мляко - 150 мл
  • лимонов сок или ябълков оцет - 3 ч.л.
  • шафран - 1 щипка
  • горчица - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете щипка шафран в 1 с.л. гореща вода за около 5-10 минути, за да освободи аромата и цвета си.

Смесете основните съставки. В дълбок съд или чаша за пасатор смесете млякото, лимоновия сок или оцета, горчицата и малко сол.

С помощта на ръчен пасатор започнете да смесвате съставките и бавно добавяйте растителното масло на тънка струя. Продължете, докато сместа се сгъсти и придобие кремообразна консистенция.

След като майонезата се сгъсти, добавете водата с разтворения шафран и разбъркайте добре, докато цветът и ароматът се разпределят равномерно.

Опитайте и коригирайте вкуса със сол или допълнителен лимонов сок, ако е необходимо.

Съхранявайте майонезата в затворен съд в хладилник до 4-5 дни.

Тази рецепта е чудесна за хора, които избягват яйца, и има изискан вкус благодарение на шафрана.

С готовата майонеза можете да си направите страхотни майонезени сосове. Опитайте непременно и рецептите ни за веган майонеза или тази бърза домашна майонеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: