Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Желета»Млечно кокосово желе

Млечно кокосово желе

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Млечно кокосово желе1 / 2
02/11/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Когато десертът е толкова вкусен, избираме да започнем направо от него"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 125 мл
  • сметана - 400 мл течна
  • кокосови стърготини - 40 г
  • желатин - 4 листа или 2 с.л.
  • вода - 250 мл, ако ползвате желатин на листа
  • яйца - 4 бр. жълтъци + 2 бр. белтъци
  • захар - 50 г
  • бишкоти - 8 бр.
  • ликьор - 6 с.л. портокалов
  • портокали - 1 бр.
  • пудра захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете млякото с половината сметана и кипнете сместа. Добавете кокосовите стърготини, покрийте и оставете да почива 30 минути. Накиснете листата желатин във водата.

Разбийте до пухкав крем жълтъците със захарта. Прехвърлете кокосовата смес в кърпа и отцедете стърготините от кокосовото мляко. Загрейте кокосовото мляко и внимателно го смесете с жълтъците при непрекъснато бъркане. Бъркайте сместа на водна баня, докато се посгъсти, но внимавайте да не заври.

Изстискайте желатина и го разбъркайте към горещата смес. Ако използвате инстантен желатин, следвайте инструкциите на опаковката. Разбийте белтъците и сметаната в отделни съдове, докато станат на пухкав крем.

Накрая разбъркайте сметаната и белтъците внимателно към вече изстиналата кокосова смес. Сипете половината смес в подходящи десертни чашки. Потопете бишкотите в ликьора и сложете върху крема. Допълнете купичките с крем и сложете в хладилник за 2 часа.

Настържете половината портокалова кора. В сух тиган запечете 3 с.л. от отцедените кокосови стърготини с пудрата захар и портокаловата кора, докато покафенеят. Отделете парченцата портокал от белите ципи.

Украсете желето с кокосовите стърготини и парченца портокал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: