Начин на приготвяне
В дълбока купа се сипва водата.
Добавя се 1 ч.л. сол, 3 с.л. олио, 1 с.л. оцет и 1ч.л. захар. Разбърква се докато се разтопят солта и захарта.
Прибавя се брашното на части и се омесва меко, гладко и пухкаво тесто. Може да се замеси първоначално с дървена лъжица или направо с ръце.
Трябва да се получи хомогенно тесто, което да не лепне. Меси се по-продължително време (около 15 минути), докато се образуват мехурчета.
Тестото се разделя на 4 равни части.
Всяко парче отново се омесва за кратко и се оформя на топка. Всяка топка леко се разточва с точилка в малък кръг. Разточва се колкото големината на малка чиния.
Поставя се върху чиста покривка или кърпа. Намазва се отгоре хубаво с олио, за да не хване коричка. Покрива се с друга кърпа и се оставя за 30 минути да си почине тестото, да се отпусне, за да може по-лесно да се разтегли после.
Докато тестото си почива, се приготвя плънката за баницата с кайма.
- Каймата се запържва заедно с праза, добавят се червения, черния пипер и солта и се дръпва от котлона. Плънката се оставя да изстине.
Тавичката, в която ще се пече баницата, се намазва с олио.
Постила се на плот или маса една по-голяма кърпа или покривка, на която ще се разтеглят корите за баницата.
Взима се едната питка с тестото и се разтегля с ръце с въртеливи движения.
След това се поставя на масата и краищата на тестото внимателно се разтеглят от средата към краищата. Пъха се ръка под кората и плавно се изтегля навън. Това се прави във всички посоки. Трябва да се получи прозрачна кора.
За да е по-фина баницата, краищата се отстраняват, защото остават по-дебели. Удебелените краища се събират и накрая се получава още една малка кора от всичко изрязано.
Така получената кора се поръсва с малко олио и сместа от праз и кайма.
Навива се на руло, чрез повдигане на покривката.
Полученото руло се поставя в центъра на предварително намазнена тава, като се навива във форма на охлюв. Всяка следваща кора се прави по същия начин. Навиват се около баницата охлюв.
Дърпаната баница се намазва с олио. Слага се в студена фурна и се включва на 200 °C. Пече се до готовност (около 25-30 минути).
Дърпана баница с кайма е произведение на родното кулинарно изкуство.
Вижте още за точенето на кори за баница.