Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Дърпана баница с кайма

Дърпана баница с кайма

ЕлинкаЕлинка
Новак
2022441
Дърпана баница с кайма
Снимка: Елинка
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
10
"Дърпана баница с кайма е произведение на родното кулинарно изкуство."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • вода - 250 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • За плънката
  • кайма - 350 г
  • праз лук - 2 стръка
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се сипва водата.

Добавя се 1 ч.л. сол, 3 с.л. олио, 1 с.л. оцет и 1ч.л. захар. Разбърква се докато се разтопят солта и захарта.

Прибавя се брашното на части и се омесва меко, гладко и пухкаво тесто. Може да се замеси първоначално с дървена лъжица или направо с ръце.

Трябва да се получи хомогенно тесто, което да не лепне. Меси се по-продължително време (около 15 минути), докато се образуват мехурчета.

Тестото се разделя на 4 равни части.

Всяко парче отново се омесва за кратко и се оформя на топка. Всяка топка леко се разточва с точилка в малък кръг. Разточва се колкото големината на малка чиния.

Поставя се върху чиста покривка или кърпа. Намазва се отгоре хубаво с олио, за да не хване коричка. Покрива се с друга кърпа и се оставя за 30 минути да си почине тестото, да се отпусне, за да може по-лесно да се разтегли после.

Докато тестото си почива, се приготвя плънката за баницата с кайма.

- Каймата се запържва заедно с праза, добавят се червения, черния пипер и солта и се дръпва от котлона. Плънката се оставя да изстине.

Тавичката, в която ще се пече баницата, се намазва с олио.

Постила се на плот или маса една по-голяма кърпа или покривка, на която ще се разтеглят корите за баницата.

Взима се едната питка с тестото и се разтегля с ръце с въртеливи движения.

След това се поставя на масата и краищата на тестото внимателно се разтеглят от средата към краищата. Пъха се ръка под кората и плавно се изтегля навън. Това се прави във всички посоки. Трябва да се получи прозрачна кора.

За да е по-фина баницата, краищата се отстраняват, защото остават по-дебели. Удебелените краища се събират и накрая се получава още една малка кора от всичко изрязано.

Така получената кора се поръсва с малко олио и сместа от праз и кайма.

Навива се на руло, чрез повдигане на покривката.

Полученото руло се поставя в центъра на предварително намазнена тава, като се навива във форма на охлюв. Всяка следваща кора се прави по същия начин. Навиват се около баницата охлюв.

Дърпаната баница се намазва с олио. Слага се в студена фурна и се включва на 200 °C. Пече се до готовност (около 25-30 минути).

Дърпана баница с кайма е произведение на родното кулинарно изкуство.

Вижте още за точенето на кори за баница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:
.