Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Класическа дърпана баница

Класическа дърпана баница

Анелия МинчеваАнелия Минчева
Чирак
36366108
Класическа дърпана баница
Снимка: Анелия Минчева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
125 мин.
Порции
6
"Рецепта за класическа дърпана баница, която с удоволствие ви предоставяме и се надяваме да се възползвате"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • вода - 500 мл студена
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - около 1 кг
  • мая - 1 щипка (прясна)
  • олио - за обилно намазване на топките тесто
  • За плънката
  • сирене - до 400 г
  • яйца - 5 бр.
  • краве масло - 200 г разтопено или 125 г масло и малко олио
  • яйца - 1 за намазване на баницата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото от изброените продукти, разделяме на 8 равни топки, които намазваме обилно с олио.

Покриваме с найлон и приготвяме плънката.

В купа разбиваме яйцата и сиренето и в отделен съд разтопяваме маслото, но не само да се разтопи, а малко повечко (по този начин има по-хубав аромат).

Застиламе тава с хартия за печене или я намазваме с масло/олио и започваме да разтегляме всяка топка тесто до тънкост, като краищата се изрязват или късат.

Поръсваме точените кори за баница с разтопеното масло и яйцата и сиренето, навиваме и поставяме в средата на тавата.

Останалите по същия начин в кръг около това в средата, докато оформим домашната вита баница.

Намазваме точената баница с яйце и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.

След това покриваме с кърпа класическата дърпана баница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена
Албена
Това е баницата, която мама правеше. Страхотна!
06.05.2020 13:13
1
1
Покажи всички подкоментари