Начин на приготвяне
Белтъците се отделят от жълтъците.
900 мл от млякото се сварява. Сваля се от котлона и на тънка струя към него се прибавят разбитите жълтъци с 1 ч.ч захар, брашното, 1 ванилова захар и 100 мл прясно мляко, като непрекъснато се бърка.
Отново се връща на котлона и се вари до получаването на пухкав и гладък крем.
Вари се на слаб огън и с непрекъснато бъркане.
Желатинът се залива с малко вода. След около 5 мин се разтопява на водна баня, към него се прибавят няколко лъжици от топлия крем за торта.
Разбърква се интензивно, добавя се към крема.
Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол, 1 ч.ч. захар и ванилия. Захарта се добавя постепенно.
Разбитите на сняг белтъци се прибавят лъжица по лъжица към крема, като внимателно се разбърква с дървена или силиконова шпатула.
Сместа се разделя на 3 равни части.
В първата се добавя какаото, изсипва се в подходящ ринг /22 - 24 см/ и се подреждат вътре /буквално набучват/ 5-6 бисквити натрошени на малки парчета. Поставя се във фризер за 5-10 мин да постегне. Рингът може да се намаже с малко олио или да се покрие със стреч фолио.
Орехите се смилат на чопър и се добавят към втората част. Върху кафявия блат изсипвате ореховия и отново поставяте във фризера за кратко.
Накрая изсипвате жълтия блат и нареждаме в него парчета от единия банан.
Отгоре подреждате бисквити, които като се обърне тортата с банани, ще служат за основа.
Като се постегне и третият пласт, желираната торта се премества в хладилник.
Когато тортата е добре стегната и охладена, се обръща в подходящ поднос.
Украсява се по избор. Аз използвам банани и орехи.
Това е семейна рецепта, която съм наследила от свекърва ми и много любима на моя съпруг.
Получава се вкусна, лека и пухкава желирана крем-торта. Добър апетит.
Вижте още съвети как да печем блатове за торта, както и как да използваме желатин в крем за торта.