Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Желирана крем-торта

Желирана крем-торта

КрисиКриси
Новак
40395113
Желирана крем-торта
Снимка: Анонимен
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Това е семейна рецепта, която съм наследила от свекърва ми и много любима на моя съпруг. Получава се вкусна, лека и пухкава желирана крем-торта."

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 1 л
  • брашно - 3 с.л. /с връх/
  • орехи - 2 шепи
  • какао - 1 с.л.
  • желатин - 3 п.
  • ванилова захар - 2 po 0.01 г
  • захар - 2 ч.ч.
  • банани - 2 бр.
  • бисквити роден край - 1 пакет /макси/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белтъците се отделят от жълтъците.

900 мл от млякото се сварява. Сваля се от котлона и на тънка струя към него се прибавят разбитите жълтъци с 1 ч.ч захар, брашното, 1 ванилова захар и 100 мл прясно мляко, като непрекъснато се бърка.

Отново се връща на котлона и се вари до получаването на пухкав и гладък крем.

Вари се на слаб огън и с непрекъснато бъркане.

Желатинът се залива с малко вода. След около 5 мин се разтопява на водна баня, към него се прибавят няколко лъжици от топлия крем за торта.

Разбърква се интензивно, добавя се към крема.

Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол, 1 ч.ч. захар и ванилия. Захарта се добавя постепенно.

Разбитите на сняг белтъци се прибавят лъжица по лъжица към крема, като внимателно се разбърква с дървена или силиконова шпатула.

Сместа се разделя на 3 равни части.

В първата се добавя какаото, изсипва се в подходящ ринг /22 - 24 см/ и се подреждат вътре /буквално набучват/ 5-6 бисквити натрошени на малки парчета. Поставя се във фризер за 5-10 мин да постегне. Рингът може да се намаже с малко олио или да се покрие със стреч фолио.

Орехите се смилат на чопър и се добавят към втората част. Върху кафявия блат изсипвате ореховия и отново поставяте във фризера за кратко.

Накрая изсипвате жълтия блат и нареждаме в него парчета от единия банан.

Отгоре подреждате бисквити, които като се обърне тортата с банани, ще служат за основа.

Като се постегне и третият пласт, желираната торта се премества в хладилник.

Когато тортата е добре стегната и охладена, се обръща в подходящ поднос.

Украсява се по избор. Аз използвам банани и орехи.

Това е семейна рецепта, която съм наследила от свекърва ми и много любима на моя съпруг.

Получава се вкусна, лека и пухкава желирана крем-торта. Добър апетит.

Вижте още съвети как да печем блатове за торта, както и как да използваме желатин в крем за торта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: