Начин на приготвяне
Жълтъците се разбиват с пудрата захар и солта. Към тях се прибавят разбитите на сняг белтъци, брашното, пресято с бакпулвера и 1 ванилия.
Сместа се разбърква добре и се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма и се пече до златисто в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 мин.
Изпеченият блат се изважда от формата се оставя да изстине. Желатинът се разтваря в сока от компота /повече от 2 ч.ч./ и към тях се прибавя кристалната захар.
Ароматизира се с втората ванилия и сместа се загрява на огън при непрекъснато бъркане докато заври.
Във формата, в която е изпечен блата, след измиването, подсушаването и намазването и с мазнина се изсипва част от сместа с желатина /около 1 см/.
Формата се оставя да се охлади в хладилник докато стегне. Отгоре се нареждат плодовете от компота и се залива с останалата част от компота.
Отново се оставя да стегне в хладилника. Накрая върху желираната смес се поставя блата и тортата. Съхранява се в хладилника. 1 час преди сервиране се обръща в чиния.
Коментари