Начин на приготвяне
За рецептата са нужни миди Сен Жак с черупката, към която е прикрепено месцето. Може да ги намерите замразени или пресни, но вече отворени и подготвени за готвене (което е по-добрият вариант). Ако са замразени мидите, оставете ги от предния ден в хладилника да се размразят.
Загрейте фурната на 200 °C с вентилатор.
Покрийте малка тавичка с хартия за печене и подредете мидите легнали в своите черупки.
Поръсете с малко зехтин и печете 4-5 минути, колкото месцето им от леко прозрачно да стане бяло. Не търсим загар, защото рискуваме да ги пресушим.
Извадете от фурната и намажете всяка мида със смес от накълцан магданоз, чесън и зехтин.
Поръсете с люспи сол Малдон и поднесете по желание с парчета лимон за изстискване.
Консумирайте най-бързите миди Сен Жак на фурна, докато са топли, с чаша студено бяло вино.
Добър апетит!