Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювеч»Леща с пушено рагу и манатарки на фурна

Леща с пушено рагу и манатарки на фурна

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2343k8201
Леща с пушено рагу и манатарки на фурна
Снимка: Невена Блажева Иванова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4
"Леща с пушено рагу и манатарки на фурна - ястие, богато на вкусове и аромати, идеално за по-хладните нди."

Необходими Продукти

  • леща - 500 г
  • пушено рагу - 700 г
  • лук - 1 гл.
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • сушени манатарки - 1 шепа
  • домати - 300 г консерва
  • чесън - 5 ск.
  • сол - на вкус
  • олио
  • брашно - 1 с.л. препечено
  • чубрица
  • за запръжката
  • олио - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • при поднасяне
  • мащерка - прясна
  • чесън - скилидка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете лещата в студена вода с 1 лъжица сол за една нощ.

Измийте, залейте с вода и сложете на котлона да кипне. Изхвърлете първата вода.

Прехвърлете лещата в глинено гърне, като добавите нарязаните лук, морков, чушка, скилидките чесън и манатарките.

Пушеното рагу нарежете на парчета около коста и прибавете в гювеча. Налейте олио, посолете, добавете препеченото брашно, стрийте чубрицата и долейте вода да покрие всичко и да има около два пръста над лещата, зеленчуците и рагуто.

Похлупете с капак и метнете в студена фурна. Печете около час и половина, внимателно премахнете капака и добавете консервата домати. Допечете още 15 минути.

Направете запръжка с олиото и червения пипер, като загреете олиото и с накълцан чесън и прибавите пипера.

Поднесете лещата на фурна, като насипете в глинени купички с порция рагу. Полейте със запръжката. Украсете с прясна мащерка за разкош лещата с пушено рагу и манатарки на фурна.

Ако харесвате такъв тип ястия, изпробвайте също боб с пушено рагу и кремсупа от леща с рагу.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: