Начин на приготвяне
Накиснете лещата в студена вода с 1 лъжица сол за една нощ.
Измийте, залейте с вода и сложете на котлона да кипне. Изхвърлете първата вода.
Прехвърлете лещата в глинено гърне, като добавите нарязаните лук, морков, чушка, скилидките чесън и манатарките.
Пушеното рагу нарежете на парчета около коста и прибавете в гювеча. Налейте олио, посолете, добавете препеченото брашно, стрийте чубрицата и долейте вода да покрие всичко и да има около два пръста над лещата, зеленчуците и рагуто.
Похлупете с капак и метнете в студена фурна. Печете около час и половина, внимателно премахнете капака и добавете консервата домати. Допечете още 15 минути.
Направете запръжка с олиото и червения пипер, като загреете олиото и с накълцан чесън и прибавите пипера.
Поднесете лещата на фурна, като насипете в глинени купички с порция рагу. Полейте със запръжката. Украсете с прясна мащерка за разкош лещата с пушено рагу и манатарки на фурна.
Ако харесвате такъв тип ястия, изпробвайте също боб с пушено рагу и кремсупа от леща с рагу.