Начин на приготвяне
Смесете заедно необходимите за блатовете продукти - захар, яйца, масло и мед на водна баня, докато се разтопи захарта. След което разбийте сместа с миксер и изчакайте да се охлади, ако е гореща.
Добавете содата и брашно, колкото да се получи меко тесто. След като е готово, го покрийте и го оставете за около 30 минути в хладилник.
Отделете тестото на 5-6 топки и разточете всяка на тънка кора. Използвайте ринг или форма за рязане, ако искате да се получат еднакви.
Но може да ги оформите и след като се изпекат. Сложете всеки тортен блат в набрашнена тавичка в предварително и силно загрята фурна.
За крем 1: Маслото трябва да е меко, но не разтопено. Най-хубавият вариант е да престои на стайна температурата. Смесвате маслото с пудрата захар и меда и бъркате енергично - може и с миксер, може и с бъркалка.
За крем 2: Загрейте прясното мляко на котлона в тенджерка със захарта. Когато се затопли, в купичка изсипете нишестето ванилия и есенциите и добавете малко от топлото мляко. Разбийте и върнете в млякото на котлона. Бъркайте на тих огън, докато кремът стане гъст и гладък. Сваляте от котлона и оставяте да се охлади, като разбърквате периодично.
Крем за блатовете: Смесвате двата крема, като добавяте крем 1 към крем 2 и разбивате с миксер.
За крем 3: Разбивате сметаната с меда. Това е крем за намазване встрани.
Сглобяване на медената торта:
Поставяте блата, намазвате обилно с крема за тортата и поръсвате със смлени орехи. Повтаряте така, докато свършат блатовете. Завършвате с крем и поръсвате с орехи, като леко ги притискате.
Отстрани намазвате специалната торта хубаво с крема от заквасена сметана и посипвате с кокосови стърготини.
Вижте още изкусителни торти Медовик, които да си приготвите, както и как да разтопите правилно мед, за да го използвате в рецепти.