Начин на приготвяне
Картофите се измиват много добре, слагат се в тенджера, прибавят се 1 ч.л. хималайска сол, заливат се със студена вода и се варят 20 мин след завиране или до сваряване на картофите.
След като се сварят, водата от тенджерата се излива и картофите се заливат със студена вода, за да се охладят.
Охладените сварени картофи се обелват и намачкват много добре до получаване на хомогенна смес.
Лукът се почиства, измива, нарязва на ситно, слага в дълбок тиган с незалепващо покритие, прибавя се олио 50 мл и се запържва 10 мин на средна температура.
Спанакът се измива, нарязва на едро и се прибавя към лукът, след като лукът се е запържил.
Разбърква се много добре и се запържва заедно с лука 10 мин.
Тавата, в която ще се пече, се намазва с олио 50 мл.
Намачканите картофи се нареждат много добре по дъното и стените на тавата.
Отгоре се нарежда спанакът с лукът.
Прибавя се хималайската сол 1/2 ч.л.
Отгоре на картофената запеканка се слага натрошеното домашно бадемово сирене.
Пече се веган картофена запеканка със спанак и сирена 20 мин на 180 °C, след което се прибавя настърганата на едро моцарела и се пече 5 мин на 200 °C на вентилатор.
Вижте още как да си направим веган сирене от конопено семе, както и кои са най-важните веган източници на протеин.