Веган картофена супа

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Веган картофена супа
Снимка: marcheva14
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Постна, веган, но най-точното определение за тази супа е - МЕГА вкусна"

Необходими Продукти

  • картофи - 600 - 700 г
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 2 бр. , жълт средни по - големина глави
  • селъри - 2 стръка
  • моркови - 2 бр. големи
  • чесън - 4 скилиди
  • сол - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. смлян
  • черен пипер - 2 щипки зърна микс
  • картофено нишесте - 3 ч.л.
  • соево мляко - 400 мл
  • зеленчуков бульон - 700 - 800 мл
  • индийско орехче - 1/4 ч.л. смляно
  • дафинов лист - 1 бр.
  • магданоз
  • копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дълбока тенджера с дебело дъно.

Зеленчуците се почистват и нарязват на по-големи кубчета.

В тенджера се сгорещява зехтинът, намалява се температурата до умерена и се изсипва наситнен лук, селъри и морковите. Разбърква се и се задушава за около 3-4 мин или докато променят цвета си. Добавя се чесънът през преса или ситно наситнен върху сол и смачкан с широк нож до пюре, разбърква се за около 2 мин.

Подправя се със сол и прясно смлян черен пипер и се прибавя картофеното нишесте. Разбърква се енергично, за да полепне върху зеленчуците.

Налива се соевото мляко и разбъркването продължава, за да не се образуват бучки с телена бъркалка. Налива се и част от бульона около 600 - 650 мл, а другата част се запазва, тя ще послужи за по-късен етап на готвенето.

Прибавят се картофите на по-големи кубчета, смляно индийско орехче и дафиновия лист.

Супата се оставя на умерен котлон да къкри, докато омекнат напълно картофите. Сега е момента да се прецени дали има необходимост от наливане на още зеленчуков бульон, за да бъде с по-течна на консистенция. Ако е необходимо, се коригират и подправките на вкус.

При поднасяне картофената супа се гарнира с наситнен копър и магданоз. Може по избор за се добавят и хлебни крутони, запечени със зехтин.

При липса на соево мляко може да се замени с мляко от кашу.

Не съм вегетарианец, още по-малко веган, но останах приятно изненадана от тази веганска супа, която е с мек, балансиран вкус и много ароматна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: