Начин на приготвяне
Дълбока тенджера с дебело дъно.
Зеленчуците се почистват и нарязват на по-големи кубчета.
В тенджера се сгорещява зехтинът, намалява се температурата до умерена и се изсипва наситнен лук, селъри и морковите. Разбърква се и се задушава за около 3-4 мин или докато променят цвета си. Добавя се чесънът през преса или ситно наситнен върху сол и смачкан с широк нож до пюре, разбърква се за около 2 мин.
Подправя се със сол и прясно смлян черен пипер и се прибавя картофеното нишесте. Разбърква се енергично, за да полепне върху зеленчуците.
Налива се соевото мляко и разбъркването продължава, за да не се образуват бучки с телена бъркалка. Налива се и част от бульона около 600 - 650 мл, а другата част се запазва, тя ще послужи за по-късен етап на готвенето.
Прибавят се картофите на по-големи кубчета, смляно индийско орехче и дафиновия лист.
Супата се оставя на умерен котлон да къкри, докато омекнат напълно картофите. Сега е момента да се прецени дали има необходимост от наливане на още зеленчуков бульон, за да бъде с по-течна на консистенция. Ако е необходимо, се коригират и подправките на вкус.
При поднасяне картофената супа се гарнира с наситнен копър и магданоз. Може по избор за се добавят и хлебни крутони, запечени със зехтин.
При липса на соево мляко може да се замени с мляко от кашу.
Не съм вегетарианец, още по-малко веган, но останах приятно изненадана от тази веганска супа, която е с мек, балансиран вкус и много ароматна.