Начин на приготвяне
Обелете и настържете морковите. Картофите също може да настържете или нарежете на малки кубчета. Лукът и чесънът се нарязват на ситно.
В тиган загрейте олиото/маслото и задушете лука и чесъна за 2-3 минути. Добавете морковите и картофите и гответе още 5-7 минути, докато омекнат.
Ако използвате кайма, добавете я в тигана, намачкайте я и гответе, докато се раздроби и побелее. Подправете със сол, черен пипер, червен пипер и кимион.
Прехвърлете сместа в намаслена тава и загрейте фурната на 180°C.
Приготвяне на заливката за мусаката: Разбийте яйцата, добавете киселото и прясното мляко, и брашното. Разбъркайте добре, докато се получи гладка смес.
Излейте заливката върху мусаката и, ако искате, поръсете с настърган кашкавал. Печете 30-35 минути, докато заливката хване златиста коричка.
Оставете сочната мусака да изстине за 10-15 минути, след което нарежете и сервирайте с кисело мляко или свежа салата.
Тази морковена мусака е ароматна, нежна и чудесна алтернатива на традиционната. Добър апетит!
Вижте още идеи с какво да заменим картофите, както и някои идеи за мусака с тиквички.