Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Козунак»Великденски козуначени кексчета на конци

Великденски козуначени кексчета на конци

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2644k7041
Великденски козуначени кексчета на конци
Снимка: Валерия
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
14
"Перфектни великденски козуначени кексчета на конци - само погледнете видеото и ще се влюбите."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 150 мл топло
  • прясна мая - 21 г
  • яйца - 3 бр. + 1 белтък за намазване
  • краве масло - 100 мл разтопено
  • лимонова кора - настъргана от 1 лимон
  • течна ванилия - 1 ч.л.
  • захар - 150 г
  • подсладител - 2 с.л. трапезен
  • брашно - 600 г
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

В купа поставете 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и маята. Добавете млякото и разбийте леко. Затворете купата или покрийте с кърпа. Оставете да шупне маята.

В друга купа добавете яйцата, захарта, ванилията, 50 мл разтопено масло и подсладителя. Разбийте с бъркалка.

В подходящ съд пресейте 600 г брашно. От него си отделете 50 г в някаква купичка, което ще добавите после при месенето.

Към брашното добавете шупналата мая и яйчената смес. Добавете и настърганата кора на един лимон. Объркайте с шпатула. След това замесете козуначеното тесто, като постепенно добавите останалото брашно.

Следва много важна стъпка. Трябва да добавите в тестото още 50 мл. разтопено краве масло. Разстилате тестото, мажете и захлупвате няколко пъти. Премесвате. Така, докато се усвои мазнината. Добавете маслото на 5 - 6 пъти. Колкото повече, толкова по-добре.

Готовото тесто слагате в купа или съд. Затваряте с капак или завивате плътно с нещо. Ползвам купа на Tupperware, но и в друга става. В по-голям съд или тава налейте топла вода и поставете тестото вътре. Ако няма да го прибирате в хладилника, го оставете да втаса за около час. Ако водата изстине, я сменете. Ще се изненадате от резултата.

Ако решите да го оставите в хладилника за през нощта, го оставете да втаса за 20 минути. След това го премесете и го приберете в хладилника.

Изваждате втасалото тесто и го оставяте да се отпусне, след това го премесете. От тестото си късам по около 80 г. Предварително си накъсвам цялото тесто, за да не се бавя после.

Вземате една топка и започвате да разстилате с ръце. Трябва да оформите правоъгълник. Поставяте плънката по дължина. Плънката може да е всякаква - шоколад, стафиди, локум. Завивате краищата и оформяте дълъг фитил. След това го разделяте на две. Всяка част я усуквате. После събирате горните краища на двата фитила и ги сплитате. След това завивате на охлювче, като единия край го подпъхвате отдолу. Козуначетата поставяте в предварително намазани с масло купички. Може да ползвате всякакви купички за крем карамел.

Купичките оставете да втасат някъде на топло. Аз отварям фурната и я включвам на слабо. Купичките нареждам на вратата на фурната и ги покривам с кърпа. Изчаквам да втасат.

Преди да сложа козуначените мъфини във фурната, ги намазвам с белтък и поръсвам със захар. нареждам купичките в тава, защото ми е по-лесно поставянето във фурната и ваденето. Козуначетата пека в предварително загрята фурна с вентилатор на 160 °C за 30 минути.

Допълнителна информация: По рецептата се слага 150 г захар, но на моите хора все не им е достатъчно сладко. А с повече захар козуначеното тесто няма да стане хубаво. Затова добавям течен подсладител, който е обикновен, трапезен. Моят е от Кауфланд, но има и други марки. Внимавайте обаче, защото различните видове подслаждат различно.

Как се прави захарта за поръсване?

1 чаша захар се намокря леко и разстила върху хартия за печене. Оставете да изсъхне. Направете си я по-рано.

Ако използвате стафиди, ги натиснете за 30 минути в топла вода с малко ром или ликьор.

Вижте още как да правим козунак на конци, както и защо козуначеното тесто се удря 100 пъти в плота. Опитайте непременно и рецептите ни за мързелив козунак на конци или любимия козунак месен в хлебопекарна.

Източник:Вкусни рецепти с Валерия
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: