Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Великденски козуначени пиленца

Великденски козуначени пиленца

Великденски козуначени пиленца
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • мая - 7 г суха
  • вода - 100 мл
  • заквасена сметана - 100 г
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • захар - 4 - 5 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • олио - 30 мл
  • краве масло - 30 мл
  • ванилия - 1
  • брашно - 500 г
  • сусам - за поръсване
  • черен пипер - 1 с.л. зърна за очи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята в топла вода с една лъжица захар и оставяме да бухне.

Разбиват се яйцата със захарта, прибавяме заквасена сметана, ванилия, щипка сол и разтопено масло.

С брашното се замесва меко тесто, добавя се олио и се меси, докато поеме мазнината. Оставя се на топло да втаса 30 минути.

От тестото се късат топчета и с ръце се оформя фитил около 1 педя, като в средата се изтънява, а краищата са заоблени.

Връзва се на възел, оформя се отзад опашка, като се притиска с пръсти и с ножица се срязва на 3-4 части.

Оформя се главата с човка, набождат се очите от зърна черен пипер и с ножица срязваме човката.

Нареждат се великденските пиленца в тава, намазваме с разбит жълтък и поръсваме семена.

Печем козуначените кифлички в загрята фурна до златисто и изваждаме да се охладят.

Великденските козуначени пиленца може да се ползват за украса на празнична питка или да се хапнат така.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: