Начин на приготвяне
Активира се маята в топла вода с една лъжица захар и оставяме да бухне.
Разбиват се яйцата със захарта, прибавяме заквасена сметана, ванилия, щипка сол и разтопено масло.
С брашното се замесва меко тесто, добавя се олио и се меси, докато поеме мазнината. Оставя се на топло да втаса 30 минути.
От тестото се късат топчета и с ръце се оформя фитил около 1 педя, като в средата се изтънява, а краищата са заоблени.
Връзва се на възел, оформя се отзад опашка, като се притиска с пръсти и с ножица се срязва на 3-4 части.
Оформя се главата с човка, набождат се очите от зърна черен пипер и с ножица срязваме човката.
Нареждат се великденските пиленца в тава, намазваме с разбит жълтък и поръсваме семена.
Печем козуначените кифлички в загрята фурна до златисто и изваждаме да се охладят.
Великденските козуначени пиленца може да се ползват за украса на празнична питка или да се хапнат така.