Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Гевреци»Великденски козуначени гевреци

Великденски козуначени гевреци

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6689701
Великденски козуначени гевреци
Снимка: Ася Заевска
1 / 2
03/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"На Великден всичко трябва да е козуначено, настроението, че и гевреците"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • масло - 150 г
  • захар - 80 г
  • ромова есенция - 1 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 1/2
  • захар - 50 г
  • стафиди - 100 г
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопяваме маслото и го разбиваме със захарта. Разтваряме маята в топлото мляко и изчакваме да се активира. След това прехвърляме двете смеси в купа и прибавяме брашното + ромовата есенция.

Започваме да месим тесто (ако е необходимо, добавете още брашно). Трябва да се получи меко тесто, като месим, докато започнат да излизат мехури. Оставяме го да втаса на топло.

След това разделяме тестото на 5-6 парчета. Всяко парче разточваме леко на правоъгълна кора (с дебелина 3-4 мм.). Поръсваме със захар и стафиди в единия (по дължина) край, навиваме на руло и усукваме. След това всяко руло завиваме на кръгче като геврек.

Подреждаме ги в намаслена тава и отново ги оставяме да втасат.

След 30 мин ги намазваме с жълтък и ги поръсваме със захар.

Печем на 180 градуса за около 30-40 мин или докато получат желания загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: