Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Лесни содени мекички

Лесни содени мекички

редакция:
Yasminaaa dkvYasminaaa dkv
Новак
1121
Лесни содени мекички
Снимка: Yasminaaa dkv
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Тези содени мекички се приготвят за минути, а вкусът им е точно като от детството. Толкова са пухкави и ароматни, че цялото семейство ги обожава."

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • сода бикарбонат - 8 г
  • кисело мляко - 500 г
  • брашно - 700 г
  • олио - около 500 мл (за пържене)
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа разбиваме яйцата (ВАЖНО е да са на стайна температура). Добавяме една супена лъжица сол.

След това добавяме киселото мляко заедно със содата. Може да си добавите содата в купата на киселото мляко и да изчакате да шупне.

След това разбивате до получаване на гладка смес.

В купата добавяте брашното постепенно, като гледате от колко точно количество брашно се нуждаете.

Трябва да се получи меко, леко лепкаво тесто. След като се оформи тестото за мекици, се оставя да почине 15-20 минутки.

В тиган загрявате мазнина.

Започвате да оформяте малки мекици. За целта си намазвате леко ръцете с малко олио, започвате от средата и разтягате тестото.

Пържите лесните содени мекички в тиган от двете страни до златисто.

Приятен апетит и вижте още съвети как мекиците да не стават мазни и опитайте нашите мекици със сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
10'+20'=30',а къде останаха 15' да се отпусне тестото?
1 СУПЕНА лъжица сол?!!!
09.04.2025 09:14