Начин на приготвяне
Първо, трябва да се измие лападът и да се почисти от дебели дръжки. След това се нарязва на парчета.
Лукът и чесънът също се почистват и измиват, нарязват се на едро.
Посоляваме сместа от зелении, като предварително сме я сложили в подходяща тава и претриваме с ръка.
Така зеленчуците освобождават аромат и стават по-крехки, както и обемът им намалява.
Ако желаете, може да задържите зелениите, но е по-здравословно без пържене.
След като сме претрили зеленчуците, добавяме подправките, измития и отцеден ориз, олиото и разбъркваме добре. Сега е моментът на заливане с вода, ако желаете гъсто ястие, то залейте с три чаши вода, съотношение ориз и течност 1:3 съответно.
Ако искате оризът да е кремообразен, да стане като ризото, то сложете четири или четири и половина чаши вода. Дори може и повече. Според вашите предпочитания.
Така подготвена бабината гозба отива във фурната на 180 °C до готовност.
Може да се сервира лападът с ориз на баба със салата, с кисело мляко, със сирене и лют червен пипер!
Добър апетит!
Вижте още как да направите вкусна супа с лапад или лапад със сирене на фурна.