Тутманикът на баба

Златина ЖелязковаЗлатина Желязкова
Помощник Готвач
768055985291
Тутманикът на баба
Снимка: Златина Желязкова
1 / 6
31/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Тутманикът на баба е неповторим и разкошен за закуска на цялото семейство"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • кисело мляко - 100 г + 3 с.л.
  • вода - 100 мл
  • сода - 1 ч.л
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 700 г или колкото поеме
  • За плънката
  • краве масло - 100 г
  • сирене - 350 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря с малко топла вода и захарта.

Киселото мляко (100 г) се разбива с водата.

Содата се разбърква с киселото мляко ( 3 с.л) и се изчаква да се активира.

Брашното се пресява. Добавят се всички продукти и се меси, докато се образува гладко и меко тесто.

Полученото тесто се поставя в купа и се завива с торбичка или кърпа, докато удвои обема си.

Готовото тесто се разделя на 3 части. На набрашнена повърхност се разточват 3 правоъгълника. Мажат се с масло и сирене.

Нареждат се един върху друг. Завиват се на руло и се режат на парчета.

В съд с хартия за печене се нареждат получените малки рула и се оставят отново да удвоят обема си.

След като са готови за печене, се намазват с разбитият жълтък.

Тутманикът се пече на предварително загрята фурна на 180°C за 30 мин.

След като е готов, се изважда и покрива с кърпа.

Тутманикът на баба става изключително вкусен и прекрасен за закуска!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#325598
Потребител#325598
Получи се вкусно.
12.06.2023 10:19