Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на Фурна»Коприва с лапад и ориз от тефтера на баба

Коприва с лапад и ориз от тефтера на баба

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Коприва с лапад и ориз от тефтера на баба
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
20/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Тази рецепта за ориз с лапад и коприва е една от многото златни находки в тефтера на баба"

Необходими Продукти

  • коприва - 1 кг
  • лапад - 3 вр.
  • пресен лук - 1 вр.
  • пресен чесън - 1 вр.
  • копър - 1 вр.
  • ориз - 2 ч.ч.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер
  • джоджен - 2 с.л. сух
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Копривата се почиства и измива много добре. Не се нарязва.

Лападът се почиства и измива много добре. Нарязва се на едро.

Копривата и лападът се слагат в дълбока тенджера.

Прибавя се олио и се заливат с 500 мл вода.

Тенджерата се похлупва с капак и се задушава до омекване на зеленчуците.

Пресният лук и чесън се почистват и измиват много добре. Нарязват се на ситно.

След като копривата и лападът поомекнат, се прибавя лукът и чесънът.

Задушава се до пълното омекване.

Сваля се от котлона и си изсипва в дълбока тава.

Оризът се измива до бистра вода. Прибавя се червеният, черният пипер, джоджен и сол.

Разбърква се много добре.

Оризът се разпределя равномерно върху копривата и лапада в тавата.

Разбърква се много добре.

Копърът се почиства и измива много добре.

Нарязва се на ситно и се прибавя в тавата с ориза с коприва.

Разбърква се и се залива с 8 ч.ч. вода.

Пече се вкусният ориз на фурна 60 мин в предварително загрята фурна на 180°C, като се разбърква един път, след като заври.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: