Пилето с ориз на баба

Анелия ЦоневаАнелия Цонева
Готвач
924031492411
Пилето с ориз на баба
Снимка: Анелия Цонева
1 / 2
12/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"Една рецепта за вкусно пиле, която се предава от баба на внучка - сега е наш ред да я предадем на вас"

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 4 бр. цели
  • целина - 1/4 глава /около 30 г/
  • ориз - 350 г
  • лук - 2 глави
  • олио - 4 с.л.
  • магданоз - 1/2 връзка пресен
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако се чудите как бабите правят тази проста манджа винаги по-вкусна от всеки друг, ето я тайната:

В тенджера сварете пилешките бутчета до пълна готовност като предварително подправите със сол и черен пипер на вкус. Обелете и нарежете на кубчета главата целина, а лука наситнете като за кюфтета.

Измийте и отцедете ориза. В тиган загрейте четири лъжици слънчогледово олио и запържете в него лука и целината.

Когато зеленчуците са почти готови прибавете ориза и при непрекъснато бъркане запържете за 2-3 минути.

Изсипете нещата от тигана в подходяща за печене тава. Залейте готовата смес с горещия пилешки бульон в пропорция 1:3 или за 350 г ориз - 1050 мл бульон. Разрежете пилешките бутчета така, че да разделите горно от долно бутче и ги заровете в ориза.

Печете на умерена фурна /180 градуса/ докато оризът поеме целия бульон и образува лека коричка.

Сервирайте ориза на фурна топъл, при желание поръсете с пресен магданоз.

Пилето с ориз на баба е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка: