Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Тесто»Меко и пухкаво тесто за пица

Меко и пухкаво тесто за пица

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2431k1k2
Меко и пухкаво тесто за пица
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
4
"Най-мекото и пухкаво тесто за най-вкусната пица се прави по тази рецепта - тествано и потвръдено!"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г (пшенично, тип 500)
  • сол - 1 ч.л
  • захар - 1 ч.л
  • суха мая - 7 г (или 20 г пресна мая)
  • вода - 300 мл топла
  • зехтин - 2 с.л. (или олио)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на меко и пухкаво тесто за пица в малка купа смесете топлата вода с захарта и маята. Разбъркайте и оставете настрана за 5-10 минути, докато маята започне да се пени.

В голяма купа смесете брашното и солта. Направете малка ямка в средата и изсипете активираната мая, заедно със зехтина. Постепенно започнете да смесвате брашното с течността, докато получите тесто.

Изсипете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете около 10 минути, докато стане гладко и еластично. Ако е нужно, добавете малко брашно, но внимавайте да не го направите твърдо.

Сложете тестото в леко намазана с олио купа и покрийте с чиста кърпа. Оставете да втаса на топло място за около 1-1.5 часа или докато удвои обема си.

Когато домашното тестото за пица е готово, го премесете леко, за да изгоните въздуха, и го разделете на 2 части, ако искате по-тънка пица, или на 1 за по-дебела. Разточете на желаната форма и поставете върху хартия за печене.

Добавете любимите си продукти за пица и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 10-15 минути, или докато краищата са златисти и хрупкави.

А знаете ли колко калории има в парче пица?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: