Начин на приготвяне
Нарязваме тиквичките и патладжаните на шайби, набрашняваме и изпържваме до готовност. Прибираме в съд, който да запази топлината им.
Ниситнените лук и чесън запържваме в мазнина, добавяме нарязаната на дребно зелена чушка и задушаваме за няколко минути.
Добавяме каймата и бъркаме, за да не стане на буци. За този вид мусака предпочитам говеждата кайма, защото е по-суха и се рони по-лесно. Освен това тиквичките и патладжаните поемат достатъчно мазнина при пърженето, така че на блажно го докарваме достатъчно.
Прибавяме подправките и доматеното пюре, доливаме малко вода или бяло вино и задушаваме, след което вдигаме капака и на тих огън оставяме каймата да остане на мазнина.
Сос Авголемоно:
Този сос е изключително приятен и лек. Използвам сос Авголемоно в случая вместо заливка на мусаката, като за целта го правя по-гъст от обикновеното.
Разбиваме яйцата много добре, добавяме лимоновия сок, след това по малко от пилешкия бульон при постоянно бъркане, докато получим желаната гъстота.
Изсипваме соса в тенджера и готвим при непрекъснато бъркане до сгъстяване на средна-ниска температура на котлона, за да не заври сосът и яйцата да се пресекат.
За да стане с подходяща за заливка гъстота, към соса прибавяме разтвореното в малко вода брашно и преди да заври, сваляме от котлона.
В подходящо плато нареждаме смесено пържените патладжани и тиквички, разпределяме отгоре каймата и заливаме със соса нашата мусака с патладжани.
Украсяваме с картофения чипс и пресни домати по желание.
Добре е да се консумира топла деконструирана мусака със сос Авголемоно.
Насладете се, заслужава си!
Вижте още кокретни предложения за гръцка мусака и разберете колко време трябва да печете мусаката.