Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Деконструирана мусака със сос Авголемоно

Деконструирана мусака със сос Авголемоно

Деконструирана мусака със сос Авголемоно
Снимка: Старец белобради
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • За мусаката
  • говежда кайма - 700 г
  • лук - 1 средна глава
  • чесън - 2 скилидки
  • зелена чушка - 1 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • пушен червен пипер
  • риган - сух
  • картофен чипс - по желание за украса
  • тиквички - 2 бр.
  • патладжани - 2 бр. средна големина
  • За соса Авголемоно
  • яйца - 3 бр.
  • сокът от - 2 лимона
  • брашно - 1 с.л.
  • вода - 250 до 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме тиквичките и патладжаните на шайби, набрашняваме и изпържваме до готовност. Прибираме в съд, който да запази топлината им.

Ниситнените лук и чесън запържваме в мазнина, добавяме нарязаната на дребно зелена чушка и задушаваме за няколко минути.

Добавяме каймата и бъркаме, за да не стане на буци. За този вид мусака предпочитам говеждата кайма, защото е по-суха и се рони по-лесно. Освен това тиквичките и патладжаните поемат достатъчно мазнина при пърженето, така че на блажно го докарваме достатъчно.

Прибавяме подправките и доматеното пюре, доливаме малко вода или бяло вино и задушаваме, след което вдигаме капака и на тих огън оставяме каймата да остане на мазнина.

Сос Авголемоно:

Този сос е изключително приятен и лек. Използвам сос Авголемоно в случая вместо заливка на мусаката, като за целта го правя по-гъст от обикновеното.

Разбиваме яйцата много добре, добавяме лимоновия сок, след това по малко от пилешкия бульон при постоянно бъркане, докато получим желаната гъстота.

Изсипваме соса в тенджера и готвим при непрекъснато бъркане до сгъстяване на средна-ниска температура на котлона, за да не заври сосът и яйцата да се пресекат.

За да стане с подходяща за заливка гъстота, към соса прибавяме разтвореното в малко вода брашно и преди да заври, сваляме от котлона.

В подходящо плато нареждаме смесено пържените патладжани и тиквички, разпределяме отгоре каймата и заливаме със соса нашата мусака с патладжани.

Украсяваме с картофения чипс и пресни домати по желание.

Добре е да се консумира топла деконструирана мусака със сос Авголемоно.

Насладете се, заслужава си!

Вижте още кокретни предложения за гръцка мусака и разберете колко време трябва да печете мусаката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: