Начин на приготвяне
Нарежете глава лук на ситно.
Загрейте бучка масло и няколко капки зехтин в дълбок съд и сложете лука да се задушава до омекване.
Добавете ориза и го запържете, докато зрънцата станат прозрачни. Подправете със сол и черен пипер.
Налейте бульона и оставете ориза да поври на умерен огън. Накълцайте ситно пресния джоджен и прибавете в съда.
За соса Бешамел разтопете маслото в дълбок съд. Прибавете брашното и бъркайте до получаване на гладка кашичка.
Когато брашното добие златист цвят, започнете да наливате прясното мляко на тънка струя при непрестанно бъркане. Налейте млякото на етапи, за да сте сигурни, че ще получите гладък сос.
Подправете със сол, черен пипер и прясно настъргано индийско орехче. Оставете соса да поври на умерен огън за няколко минути, докато се сгъсти, и свалете от котлона.
Добавете листата спанак към ориза и налейте чаена чаша вода. Когато спанакът намали обема си, добавете бучка масло и свалете съда от котлона.
Прехвърлете мусаката в тава за печене.
Залейте със соса Бешамел и изпечете спаначената мусака на 200°C за 25-30 мин.
Спаначената мусака със сос Бешамел е много вкусна.